За втора жертва в Ирландия заради бурята Офелия съобщава „Скай Нюз“. По-рано днес властите обявиха, че жена е загинала, след като дърво е паднало върху колата й и я прегазило.

30-годишен мъж пък е загинал при злополука с моторна резачка, докато се е опитвал да разчисти паднали дървета, вследствие на тропическата буря. Инцидентът е станал в Кейхир, окръг Типеръри.

Припомняме, че Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия, повали дървета и стълбове на електропреносната мрежа и предизвика 10-метрови вълни. Властите предупредиха, че това ще е най-тежкото подобно бедствие от половин век.

Около 120 хиляди жилища и стопански обекти са без електричество, като се очаква този брой да нарасне. На летището в Дъблин бяха отменени 130 самолетни полета. Училища, болници и линии на обществения транспорт спряха работа, бяха разположени и военнослужещи, които да помогнат за усилване на дигите срещу възможни наводнения.

По данни на ирландския Национален институт за метеорология бурята, чиято степен снощи беше понижена от ураган на буря, е започнала да връхлита крайбрежните райони тази сутрин местно време с ветрове със сила от 176 км/ч. Това е станало в най-южната точка на Ирландия. Има голяма вероятност от наводнения.

Премиерът Лио Варадкар препоръча хората да си стоят у дома.

Британските медии сравниха Офелия с „Голямата буря“ от 1987 г., връхлетяла точно преди 30 години Обединеното кралство с ураганни ветрове.

Очаква се епицентърът на бурята да премине над цялата територия на Ирландия, след което през нощта да се насочи към Западна Шотландия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!