Мъжът от Еритрея, който блъсна майка и детето й под влак във Франкфурт на Майн, страда от психично заболяване и е издирван в Швейцария за домашно насилие, съобщиха прокурорите на кантона Цюрих, където заподозреният живее от 2006 година.

По-рано официален представител на германската прокуратура съобщи, че срещу мъжа е образувано наказателно дело за убийство, както и за опита за убийство на двама души.

„Мъжът страда от психични проблеми и се е лекувал”, заяви прокурор Томас Брандли.

„В четвъртък миналата седмица мъжът е заплашил съседката си с нож, душил я, заключил я и след това избягал”, заяви шефът на германската федерална полиция Дитер Роман на пресконференция в Берлин.

Освен това 40-годишният мъж заключил жена си и трите им малки деца в апартамента им, съобщиха от полицията в кантона Цюрих.

Претърсването на къщата на заподозрения „не е показало радикализация или идеологически мотив на престъпника“, заяви шефът на местната полиция Бруно Келер.

„И за съпругата, и за съседката му насилието е било неочаквано. И двете казаха, че никога досега не са го виждали в такова състояние“, допълни той.

Насилието над съседката и собственото му семейство стана причина швейцарските власти да издадат заповед за ареста му.

Данните на заподозрения не са въведени в европейските или германските бази данни на полицията. По каква причина и как заподозреният е попаднал в Германия, засега остава неизвестно.

Родом от Еритрея, мъжът е пристигнал нелегално в Швейцария през 2006 година. През 2008 година получава статут на бежанец и доскоро е смятан за добре интегриран в обществото.

В понеделник на гарата във Франкфурт на Майн мъжът е бутнал осемгодишно дете под пристигащия влак.

Мотивите на престъпника са неизвестни, той е бил задържан в сградата на гарата. Майката на починалото дете е в болница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!