Традицията за хващането на кръста в ледените води в България безспорно е една от най-колоритните. Мъжкото ледено хоро в Калофер от години е известно по целия свят. За щастие, традицията беше спазена и тази година.

За хорото в Калофер писаха някои от най-авторитетните медии по света:

България отбеляза Богоявление с леден танц, за който се смята, че носи здраве. Хиляди хора се събраха в централния български град Калофер в понеделник, за да отбележа Богоявление с танц в ледените води на река Тунджа. Само мъже влизат в реката, за да изпълнят ритуала, който носи здраве на тях и техните семейства, пише „Евронюз”.

В „Гардиън” четем: „Мъже изпълниха традиционното хоро в река Тунджа, като част от празненствата за Богоявление. По традиция източноправославен свещеник хвърля кръст в реката и се вярва, че този, който го извади, ще бъде здрав през цялата година, както и всички, които танцуват в ледените води”.

В „Religion news” пише: „В тихото планинско градче Калофер, в Централна България, стотици мъже, облечени в традиционни носии, танцуваха в ледената река, под съпровода на фолклорни песни, развявайки българския флаг”.

Калофер кандидатства пред ЮНЕСКО, за да може този ритуал да бъде вписан като част от „нематериалното културно наследство на човечеството”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!