Сномка: МВР

Златен медальон, който кан Омуртаг подарявал на най-приближените си, беше продаден за 47 хиляди и 500 долара от аукционната къща „Класик нумизматик груп“ в Ню Йорк.

По настояване на България ФБР разследва как медальонът се е озовал в Съединените щати. Засега обаче не е сигурно дали медальонът е автентичен, наистина ли е продаден и на кого, или новината е рекламен трик.

Според двустранно споразумение, ако се окаже автентичен и е български исторически артефакт, то българската държава може да го закупи и върне, обясниха за БНТ от Дирекция „Национална полиция“.

Версията е, че това е медальонът, открити преди около век от археолога Карел Шкорпил в околностите на Варна. Твърди се, че се е намирал в частна колекция във Виена, преди да стигне до Ню Йорк. Ако е истински, медальонът е безценен за историята ни. Такъв има само още един, който се съхранява в Националния археологически музей.

Кан Омуртаг е български владетел, син на Крум, управлявал от 814 до 831 година. Той е сключил траен мир с Византия и разгърнал мащабно строителство в България. Наследен е от сина си Маламир.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!