Държавната дума одобри предложението на президента на Русия за назначаване на настоящия ръководител на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за премиер. 383 депутати гласуваха „за“, няма „против“, а 41 депутати се въздържаха.

„Колеги, решението е взето. Съгласихме се да назначим Михаил Владимирович Мишустин за министър-председател на Руската федерация“, заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, обобщавайки резултатите.

Русия експресно смени правителството, след като вчера президентът Путин предложи конституционни поправки, с които отговорността за избор на кабинет се прехвърля на парламента, а след това премиерът Медведев подаде оставката на кабинета. Той обаче бе помолен от Путин да изпълнява задълженията си до встъпването в длъжност на новото правителство.

Според промените във върха на властта в Русия, Медведев ще стане заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската Федерация, оглавяван от ментора му Путин.

Тази сутрин Мишустин имаше срещи при закрита врата с парламентарните групи на „Единна Русия“, либералдемократите, комунистите и „Справедлива Русия“. Негови приоритети са засилване на напредъка по проектите от национално значение, за които неофициално се знае, че не се движат по вкуса на президента Путин, машиностроенето и високите технологии, свързани с отбраната. Мишустин декларира, че възнамерява да поддържа връзки с всички парламентарни групи и да носи лична отговорност пред тях.

Повече за новия руски премиер прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук