Състоянието на Алексей Навални се подобрява бързо и той вече може да разкаже, какво се е случило непосредствено преди отравянето му.

След изваждането му от изкуствена кома Навални се е възстановил почти напълно, пишат „Шпигел“, „Инсайдър“ и „Белингкет“. В тази връзка германската полиция е засилила охраната на руския опозиционер, опасявайки се от ново покушение върху живота му.

Според публикациите, Навални се е възстановил до такава степен, че може да си припомни събитията, предшестващи непосредствено отравянето му.

Веднага след това е въведено „най-висока степен на сигурност“ („Червена заплаха“). До него се допускат посетители, но за целта трябва да се премине през три кордона охрана.

Лекарите са на мнение, че Навални ще успее да се възстанови най-малко 90 % физически, а психически се е възстановил изцяло, пише „Инсайдър“.

Според „Шпигел“, подобряването на състоянието му има пряка връзка със засилването на охраната: „Изявленията му може да бъдат опасни за пората, които стоят зад нападението“, пише списанието.

Състоянието на Навални се подобрява много по-бързо, отколкото при други хора, за които се подозираше отравяне с вещества от групата на „Новичок“ – Сегрей Скрипал и българския бизнесмен Емилиян Гебрев, пишат медиите.

Руският опозиционер беше хоспитализиран на 20 август, а на 7 септември лекарите го извадиха от изкуствената кома, в която беше държан през последните седмици. През 2018 г. британските медици съобщиха, че Сергей Скрипал е излязъл от критичното състояние чак месец след хоспитализирането му.

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш заяви пред руския сайт РБК, че публикуваната от медиите информация е преувеличена.

„Ние съобщихме още в понеделник, че Алексей идва в съзнание и реагира на хората наоколо, но основната информация в статията е силно преувеличена и съдържа много фактически неточности“, твърди тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!