Вера Йоурова

Разгорещен дебат се разрази в Европарламента след като депутати обвиниха заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова в необективност относно случващото се в България. Заместник-председателят на Европейската комисия беше изслушана от Комисията граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент относно върховенството на закона в България и Румъния.

След като Йоурова се опита да заобиколи  проблемите в страната тя бе атакувана от евродепутати.

След нападките, че Европейската комисия си затваря очите за случващото се в България Йорува заяви, че „не е съучастничка на Борисов“.

Какво каза Йоурова пред евродепутатите?

Комисията продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България. Ние винаги сме се застъпвали за правото на мирни протести. Това беше единственият коментар на заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова  относно актуалната обстановка в страната от последните месеци.

Заседанието бе посветено на спазването на върховенството на закона в България и Румъния.

„Би било преждевременно да ви дам дата за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка.  Първо трябва България да покаже устойчив напредък в изпълнението на ангажиментите по него“, посочи еврокомисар Йоурова.

Тя припомни, че предстои решение на Европейския съвет.

„Основните проблеми на България продължават да са корупцията по високите етажи, независимостта на съдебната система и отчетността на главния прокурор“, подчерта Вера Йоурова.

Евродепутати настояха Еврокомисията да не приключва мониторинга и да използва максимално възможностите му в България, защото виждат в страната отстъпление от постигнатото.

Новият доклад за върховенството на закона се чака на 23 септември

На 23 септември ЕК ще представи доклад за върховенството на закона в държавите членки, който е различен от механизма и който ще включва и наблюдение върху съдебната система и медийната среда. Йоурова разкри, че в този доклад оценката за свободата на медиите в България не е положителна.

„Мисля, че трябва да се приеме обвързване на финансирането с условията за функционирането на върховенството на закона. Средства трябва да се предоставят на онези държави, където функционира върховенството на закона“, посочи зам.-председателят на ЕК.

Йоурова изброи какво не е довършено. Това са реформите по отношение на борбата срещу корупция. Процедури за отговорността и отчетността на главния прокурор, в т.ч. съдебната независимост – по препоръките на Венецианската комисия. Възможности за мерки срещу прокурори при наказателни действия.

Реакции на евродепутатите

По време на заседанието се изказа и ирландката Клеър Дейли – депутат в Европейския парламент от групата на Европейска обединена левица/Северна зелена левица.

„Или сте напълно некомпетентни, или сте подчинени на Борисов. Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна.  Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз.”, каза Дейли.

Разполагаме с беспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии, казва още ирландката.

„Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък“, допълни ирландската депутатка.

Категорично отхвърлям оценката, че съм съучастничка на г-н Борисов. Аз си върша работата напълно честно и прозрачно, завърши Вера Йоурова.

Евродепутатът Елена Йончева попита Йоурова дали ЕК  готви конкретни действия по отношение на България във връзка с политическата криза у нас.

Евродепутатът Емил Радев  също взе думата дистанционно: ЕК ясно заяви, че България ясно е изпълнила поетите ангажименти за отпадане на механизма. Надявам се, комисията не прилага двойни стандарти по отношение на България. Със или без механизъм, реформите в България продължават.

България на прицел и за свободата на медиите

Преди дебата по Механизма за сътрудничество и проверка  имаше дискусия и за свободата на словото в ЕС и отново България бе поставена на прицел. Беше изтъкнато 111-то място, което заема страната ни в световната класация на „Репортери без граници“, докато обичайно критикуваните в ЕС Полша и Унгария са доста по-напред.

И в двата дебата евродепутатите изразиха тревога, че полицията в България се е отнесла брутално към журналистите, които отразяват протестите. Отправен бе призив и към главния прокурор  да обърневнимание на този проблем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!