Медиците настояват вербалните обиди срещу лекарите да се наказват по-сериозно в Наказателния кодекс, както беше направено с физическата саморазправа над лекари.

Днес се провежда дискусия в рамките на Националната кампания за превенция на агресията срещу медици, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ под надслов „Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме“.

Напоследък се говори повече за физическото насилие и не се отделя внимание за вербалното. Това каза адвокат доктор Мария Петрова, която също е била жертва на насилие от страна на пациенти. Медикът е специалист по медицинско право, единственият адвокат в България, който притежава и медицинско образование.

Петрова цитира едногодишна анкета сред 1490 медици, според които близо 98% от тях са ставали жертва на вербално насилие под формата на груби реплики.

„Много често лекарите не знаят как да се защитят от такива фирми на насилие. Лошото е, че обида, принуда и клевета не се наказват с по-строг закон. Голяма част от лекарите не знаят, че е престъпление и не си търсят правата“, споделя Петрова.

Все пак има и единични случаи, които са завели и спечелили дела. Най-често физическото насилие се среща при спешните медици.

Сред случаите има столичен лекар, който е осъдил лице за 30 000 лева. Нанесена е обида през интернет като е наречен „некадърник“, „престъпник“ и „убиец“. В тази връзка препоръката на адвоката е пациентите да внимават и в мрежата, защото няма начин да останат анонимни и да не получат своето наказание.

НАПАДЕНИЯТА СРЕЩУ ЛЕКАРИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ

По данни за Министерство на здравеопазването има регистрирани 100 случая на проявена агресия над медицински екипи, основно в Спешната помощ, за последните 2 години. Това каза Милка Василева – председател на УС на БАПЗГ.

“По данни на прокуратурата през 2013г. са образувани 7 досъдебни производства, осъдени са 6 души, от които двама с ефективни присъди. През 2015г. досъдебните производства са 5, осъдените са четирима, има една ефективна присъда. За следващите две години са образовани 6 досъдебни производства за нападения над медици, осъдени са 5 души и нито една ефективна присъда. Но всъщност случаите на насилие са много повече, защото голяма част от колегите просто не докладват това, което се е случвало с тях, те просто си изпълняват задълженията и очакваме хората наистина да го разберат”, посочи Василева.

Тя посочи, че няма да се умори да повтаря, че проблемът остава, защото по думите й, въпросите, които той поражда са толкова много: кое породи агресията в цялото общество, защото това не е агресия само срещу медиците? Те като съсловна организация решили, че трябва да започнат национална кампания срещу агресията.

Василева каза, че те ще излязат с призив, в който предлагат на цялото общество да се замисли върху проблема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!