„Не на репресиите срещу българските медицински сестри!“ Под това мото медицински специалисти излязоха на пореден протест в столицата. Конкретният повод бе прекратяването на  договора на медицинската сестра Мая Илиева от Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“, заради синдикалната ѝ дейност. Нейни колеги също търпят негативи заради това, че се борят за правата си.

протест на медицинските сестри
на снимката: протест на медицинските сестри

„Това, което се случва с мен не е единичен случай. Има такъв и в Стара Загора, където проф. Йовчев съкрати щат на медицинска сестра при положение, че е под критичния минимум. Във Варна и Бургас работодателите си позволиха да не признаят синдиката“, каза лидерът на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Мая Илиева – организатор на бунта на медицинските сестри

Илиева е председател на новосформирания Синдикат на медицинските специалисти и е организатор на протестите на медиците за по-добри условия на работа и заплащане. Тя многократно е отправяла остри критики към реформата в системата на здравеопазването. Протестите, начело с Мая Илиева започнаха през март миналата година.

протест на медицинските сестри
на снимката: протест на медицинските сестри

Исканията на медицинските сестри

Сред основните искания на медицинските лица са  основна заплата от поне 1220 лв., нормални условия на труд и реформа на системата, включваща премахване търговския статут на болниците. Протестите бяха последвани от палаткови лагери, колективни оставки и блокади на пътища. През август миналата година Илиева беше уволнена от болница „Токуда“.

протест на медицинските сестри
на снимката: протест на медицинските сестри

Протестите продължиха, последваха и барикади на здравни работници в Министерството на здравеопазването и сградата на Парламента на пл. Батенберг. Последната малко преди обявяване на извънредното положение у нас. Мая Илиева многократно критикува и действията на властите по време по пандемията, като се обяви против разделяне на медиците на “работещите на първа линия” и “останалите”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!