В Деня на здравния работник протестираха милосърдните сестри в Сливен. С вой на сирени те се събраха пред сградата на областната болница „Д-р Иван Селимински“ и настояха за достойно заплащане и подобряване на условията на труд.

Специалистите по здравни грижи искат еднакви стартови възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работата в спешното и интензивното отделението. Медицинските сестри искат още да отпадне и търговския статут на болниците.

Това е третият мирен протест на здравните специалисти. Те са категорични,че, ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще преминат към ефективни стачни действия.

Само преди три дни десетки медицински сестри, акушерки и лаборанти  излязоха на протест в Русe. Медицинските специалисти настояваха основно за еднаквите стартови възнаграждения в размер на двойна минимална заплата, да се върнат медицинските стандарти и да се промени категорията им на труд. Протестът бе още срещу сбъркания модел в здравеопазването и в подкрепа на професионалистите по здравни грижи във Враца.

Очаква се следващият национален протест на медицинските работници да се проведе в София на 15 май.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!