Татяна Дончева
На снимката: Татяна Дончева, председател на ПП „Движение 21”

ГЕРБ започват да доближават страната към годините, в които действаше закон за ограничаване на имуществото. Тихомълком, под прикритието на скандали, се променят закони и се назначават безпардонни хора, заяви в интервю в предаването „Тази събота и неделя“ на bTV Татяна Дончева. Лидерката на „Движение 21“ подчерта, че управляващите използват службите по будещ тревога начин и дори направи силни сравнения, като оприличи ситуацията с действията на антикорупционната комисия с тези на Гестапо:

„Аз бих казала, че ние дори сме задминали тези времена – Гестапо ще отнема нашите имоти. Докато търсим достъп до покрива на Пламен Георгиев, те ще ни изпратят специалните служби да ни проверяват.“

Дончева изрази сериозни опасения от начина, по който управляващите укрепват контрола си върху контролните органи и подчерта, че те използват ситуацията със скандала заради апартаментите като прикритие, за да снижат изискванията за поста председател на КПКОНПИ и да назначат „неграмотни, безпардонни хора“, какъвто според нея е и заместник-председателят Антон Славчев.

„Докато се занимаваме с апартаментите на Цветанов, Георгиев и т.н., Дани Кирилов отмени задължителното условие за работа в КПКОНПИ да имаш 10 г. юридически стаж. Той направи така, че членовете на комисията да имат стаж в ДАНС или в друга служба“ – подчерта Дончева.

Опасността от отварянето на вратите на проверяващите органи за неквалифицираните претежета е ясна:

„Неграмотният човек може да направи големи бели в законодателството. Когато този човек има формална диплома и може да изпълни всяка поръчка, без да се замисля за последиците и за отражението върху обществените отношения, това става наистина опасно“, коментира Дончева.

Лидерът на „Движение 21“ вижда опасност и в засиления, според нея, контрол на ГЕРБ над „Информационно обслужване“ АД, която е основен партньор на държавни институции в изпълнението на ключови ИТ проекти с Министерство на финансите, Национална агенция за приходите, Агенция „Митници”, МРРБ, общински администрации, съдилищата и др. Дончева назова председателя на компанията проф. Михаил Константинов като човек, който „е показал, че работи за управляващите“ и следователно е част от проблема.

Припомняме, че проф. Константинов се оттегли като шеф на борда преди изборите през април 2013 г., когато беше критикуван от БСП и ДПС за думите си, че „ако алтернативната на ГЕРБ е Тройната коалиция, ще стори всичко необходимо това да не се случи“. Първоначално той обяви, че изцяло ще напусне дружеството, но размисли и остана като редови член. През 2015 година той оглави компанията повторно.

Татяна Дончева, която системно критикува ГЕРБ, призова избирателите да накажат произвола на управляващите и на тези избори „да покажат на ГЕРБ червeн картон“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!