Татяна Дончева
На снимката: Татяна Дончева

Специализираната прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание. Това обяви държавното обвинение днес. Най-вероятно става въпрос за Татяна Дончева.

От обвинението обявиха, че е образувана проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор. След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК.

Припомняме, че Тошко Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. Стана ясно, че въпросният депутат е Радостин Василев – бившият председател на правната комисия в миналия парламент и кандидат-министър в неуспешния проектокабинет на Слави Трифонов.

Василев разказа, че Дончева го е потърсила, след като е станало ясно, че ИТН няма да реализира мандат за правителство. Той предположи, че тя се е насочила към него, защото го е познавала като колега адвокат. Първоначално Дончева го е поканила на среща в нейния офис, но той е отказал и тя е дошла в неговата адвокатска кантора. Това е станало на 12 август привечер. Нито Василев, нито Йорданов обясниха защо са чакали толкова дълго, за да разкрият подобна случка. Василев подчерта, че край кантората му има охранителни камери, които са записали как Дончева пристига и как си тръгва.

Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра – „500К“ или 500 хиляди.

„Аз го виждах перфектно. Не съм реагирал на това нещо“, каза той.

Дончева заяви в неделя, че не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път.

Манолова: ИТН и ГЕРБ са като ансамбъла по синхронно плуване

В кулоарите на парламента Мая Манолова коментира стартиралата от Спецпрокуратурата проверка по казуса „Татяна Дончева“.

„След поредната интрига от страна на ИТН парламентаризмът направо загреба дъното. Поразителен синхрон между действията на ИТН и ГЕРБ, те са като ансамбъл по синхронно плуване. Включи се и главният прокурор. Спецпрокуратурата не се самосезира нито за пачките в чекмеджето, нито за 70-те млн. такса „спокойствие“ от хазарт, нито за теча от Държавния резерв, където 1 тон гориво е потънал в земята. Не провери и 10-те млн. долара, преведени без основание от ВМЗ в посока Сърбия, а се самосезира по абсурдни небивалици, разпространени от депутати от ИТН“, заяви Манолова.

Според нея е показателно, че прокуратура се самосезира срещу Татяна Дончева, тъй като тя е едно от остриетата в парламента, искащи закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, каквато законодателна инициатива вече тече.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!