София, Александър Невски

От малки ни се повтаря, че България е малка страна. Това започва още от Освобождението, когато сме само 2 000 000 души. Вероятно е внушено и от руските окупационни власти, които искат да се чувстваме незначителни. Интересен е въпросът до каква степен стандартът на живот в една държава зависи от размера на нейната територия и числеността на населението. Отговорът е – в малка степен, поне в рамките на Европа.

Реалността в 21 век показва, че България изобщо не е малка. С изненада откриваме, че нашата страна се намира над средните нива в Европа по отношение на размер на населението и територията. По тези два важни критерия тя не може да се определи като малка. Този аргумент е остатък от едно отминало време и няма никакви основания да имаме комплекси за малоценност по този признак.

По брой на населението България е на 15 място в Европейския съюз. Има много по-малки от нас европейски страни, които са водещи в света в различни сектори на общественото развитие. И много по-малки от нас европейски страни се нареждат сред най-богатите в света. Такива примери са Словения, Естония и Финландия, чиито БВП надвишава няколкократно нашия.

На световната карта страната ни заема 101 място. По-малки от нас по територия са още цели 92 държави.

Списък на страните в ЕС по население:

Европа население
Снимка: wikipedia. org

След Освобождението страната ни се е разделила с около 60 000 квадратни километра земя – площ близка до тази на Република Хърватия. Ключовото ни местоположение, драматичната ни нова история, националните катастрофи, загубите в големите воини на ХХ век оставиха своята следа в съвременната територия на страната – Северна Добруджа бе откъсната от румънците. Гърция прибра Западна Тракия, Турция – източна. И сърбите не се поколебаха да претопят Македония.

Въпреки това, със своите 111 000 кв. км площ се нареждаме на 15 място в нашия континент. Страната е над средните нива по този показател и трудно може да се категоризира като „малка“ за стандартите на Европа. Дори територията на Швейцария не е и наполовина колкото е таза на България?

Списък на страните в Европа по заемана географска площ

европейски държави територия
Снимка: wikipedia.org

България не е малка, нито като територия, нито като население, нито като потенциал. Тя не е непосредствено заплашена нито от изчезване, нито от претопяване. Масовата емиграция не е трагедия, нито пък е напълно необратима.

Мнозинството българи искат да работят и живеят като нормални европейци, да отглеждат деца, да пътуват и да се радват на света. Мнозинството българи искат да живеят в държава с ясни правила и работещи институции. И всичко това е постижимо. Но за да го постигнем, трябва да спрем да слушаме тези, които настояват, че сме малки и да изкореним комплексите, които виждаме непрекъснато и у новите поколения включително.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!