КПКОНПИ

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще трябва да плати по решение на съда 327 хил. лв. разноски  на Ивайло Главинков, доведен син на Христо Бисеров, поради провал на делото за конфискация срещу него, съобщи „Медиапул“, като се позова на своя проверка. Комисията искаше да конфискува имуществото за 4 млн. лв. от Главинков, майка му и фирмата на Главинков „Солари Елов дол“.

Делото за конфискация започна преди пет години, но се забави заради исканото тълкуване на закона за конфискацията пред Съда на ЕС. Софийският окръжен съд подчертава в решението, че антикорупционната комисия е била длъжна да посочи конкретните фактически основания за незаконността на придобитото от Главинков имущество.

Според съдия Евгения Генева житейската презумпция е, че имуществата са законни – на това се основава нормалността и сигурността на гражданския оборот.

„Независимо, че повод за проверката е повдигнато обвинение за престъпление, вероятно акумулиращо имуществена облага, не съществува презумпция за незаконност на имуществото . „Обосновано предположение“ е само работна хипотеза на КПКОНПИ, но в исковия процес страните са равнопоставени и комисията има тежест да докаже с главно и пълно доказване, че източниците са незаконни“, обяснява съдията.

Освен това на основание наказателното преследване не могат да се правят никакви предположения за незаконност на имуществото на ответника. Той трябва да знае какви твърдения в исковата молба да обори. Ето защо комисията следва да посочи конкретните фактически основания за незаконност на източниците за придобиване.

„За да бъде един източник на средства незаконен, трябва да е бил признат за такъв с окончателен акт в съответното наказателно или административнонаказателно производство“, пише в съдебното решение.

Съдът видя още един проблем – ако се приеме, че анализът на КПКОНПИ за периода 2007-2009 г. е верен, то общият „недостиг“ би възлязъл на 217 079 лв., т.е. под прага от 250 000 лв. и не е представлявал „значително несъответствие“ към момента на предявяване на иска.

Наказателното дело срещу Главинков бе прекратено още през 2016 г., защото не са събрани доказателства за извършено от него престъпление. Година след това Върховният административен съд е отменил и ревизионния акт на данъчните срещу него, което прави мотивите на КПКОНПИ неоснователни, като част от тях са погасени и по давност.

Падането на иска на КПКОНПИ ще струва на данъкоплатците 157 500 лв. за Главинков, 7000 лв. за фирмата и държавна такса в размер на 163 243 лв.

Решението на съда не е окончателно. КПКОНПИ може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

Преди провала на делото за конфискация срещу Главинков пълен крах претърпя и воденото от прокуратурата дело срещу висшия кадър на ДПС Христо Бисеров. Бившият заместник-председател на Народното събрание и ДПС първоначално бе обвиняем за пране на пари, укриване на данъци и недеклариране на сметки в Швейцария пред БНБ. Швейцария отказа да изпълни съдебната поръчка на България заради непълноти в искането на прокуратурата, припомни „Медиапул“. Обвиненията срещу него първо бяха намалени, а след това окончателно се провалиха и той осъди и прокуратурата да му плати 7500 лева за незаконно обвинение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!