На снимката: Председателят на УС на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров

Въпросът за „приземяването“ на изискванията на медицинските стандарти към българската реалност е поставен по време на служебния кабинет и трябва да намери място сред приоритетите на новия здравен министър, счита д­-р Неделчо Тотев, председател на „Сдружението на общинските болници“.

На снимката: д­-р Неделчо Тотев, председател на „Сдружението на общинските болници“.
На снимката: д­-р Неделчо Тотев, председател на „Сдружението на общинските болници“.

Стандарите за медицинските заведения са изготвени и внесени „на куп“ в ресорното министерство през 2010-­2011-та, после – приети и обнародвани. Ремонтите по тях започват малко след публикуването им, като посоката е утежняване на изискванията. Това обаче не е съобразено с наличните медицински кадри, както и със средствата, които системата на здравеопазването получава от бюджета.

Така голяма част от общинските болници затъват и в монента са застрашени от фалити. Неделчо Тотев отбеляза пред БНР, че преформулирането на някои от медицинските стандарти е наложително, като те трябва да бъдат съобразени с българските реалности:

Оттам вече и нивата на компетентност, защото в момента всички лечебни заведения добре изпитват на гърба си тежкото бреме на това да имаш излишни щатни бройки, които не могат да се натоварят, които не работят рентабилно и които на практика утежняват издръжката на лечебните заведения.

Неделчо Тотев и допълни, че през април, май и юни лимитите на повечето общински болнищи са били намалени с до десет процента, въпреки увеличения общ бюджет на здравеопазването. Той недоумява защо:

Хем парите са повече, пък в същото време не стигат?

Стойчо Кацаров, председател на пациентската организация „Центъра за защита на правата в здравеопазването“, смята, че медицинските стандарти и лимитите трябва изцяло да бъдат отменени:

Медицинските стандарти най­-добре да бъдат отменени до един, защото това е нещо, което пречи на цялата система. Другият сериозен въпрос е свързан с лимитите – няма как да си на един пазар на медицински услуги и дейността ти да се лимитира – да се финансира по бюджетен механизъм.

Той допълни, че тази ситуация е абсурдна и резултатите са натрупани дългове, лошо обслужване на пациентите и много високи нива на доплащане. По думите му пциентите в България доплащат над половината от медицинската помощ от джоба си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук