За пореден път лекарите от болницата в Ловеч ще излязат на протест. Причината – неясното бъдеще на местното лечебно заведение и опасността то да бъде затворено заради тежкото финансово състояние и продължаващото напускане на специалисти.

В 17 часа протестиращите планират да блокират движението по главния път София – Варна, в района на пътен възел Абланица край Ловеч, предаде БНР.

В края на третата седмица от началото на протестите, медици и жители на Ловеч продължават да настояват за спешни и адекватни мерки за спасяването на болницата, където липсват консумативи и подходящи условия.

В протеста отново ще се включат и таксиметровите шофьори.

На 7 май 300 протестиращи за спасяването на болницата в Ловеч блокираха движението по главния път София – Варна, в района на пътен възел „Абланица“.

Протестиращите носеха трансперант с надпис: „Спасете болницата в Ловеч. Не ни обричайте на смърт!“

Лекарите настояват държавата да не се допуска фалит на закъсалата финансово болница.

Работещите в ловешката лечебница получиха едва в петък заплатите си за месец януари. За февруари, март и април не са получавали заплати.

През януари Министерството на здравеопазването изготви и представи на работещите в лечебното заведение оздравителен план, според който дълговете от 6 млн. лева да бъдат погасени за 5 години.

Освен това се предвижда съкращаване на легла и администрация, но работещите в болницата се оплакват, че липсата на финансови средства я обричат на затваряне.

Болницата е печален пример за лошо управление и източване на държавно лечебно заведение чрез частни структури, заради което случаят беше даден на прокуратурата.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова заяви, че лечебното заведение може да излезе от финансовата криза само с реформа, каквато вече е предложена от правителството.

По думите ѝ в Ловеч се прави всичко необходимо, така че болницата да бъде спасена и стабилизирана. Тя обвини медиците, че саботират реформите и за това болницата не може да бъде оздравена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!