Френското списание „Париж мач” се оказа в центъра на медиен скандал. А причината – намерението му да публикува снимки от нощта на атентата в Ница от 14 юли 2016г., при който загинаха 86 души. Списанието анонисира, че подготвя специална тема, посветена на годишнината от кървавия терористичен акт. Това стана повод прокурорът Франсоа Молен да издаде извънредна заповед, с която изисква изтегляне от пазара на целия тираж от днешния брой на седмичника.

Заповедта за изтегляне на тиража засяга всички формати на публикуване, включително в електронен вид. Прокуратурата е започнала и проверка за нарушаване на следствената тайна от разследването на атентата.

По план „Париж мач” трябваше да излезе с допълнителна притурка, която показва движението на 19-тонния камион по пешеходната алея на Ница с кадри, взети от камерите за видеонаблюдение.

Редакцията на изданието защити решението си, като посочи, че семействата на жертвите имат право да знаят какво точно се е случило в нощта на атентата. От „Париж мач” твърдят, че кадрите показват сблъсъците от дистанция и от тях не може да се разпознаят лицата на премазаните хора.

Кметът на Ница Кристиан Естроси също написа писмо до Министерството на правосъдието, с искане да се изземе новият брой на списанието. Естроси определи снимките като „непоносими и унизителни”.

Сдруженията на семействата, чиито близки загинаха на 14 юли 2016 г., също се обявиха твърдо против намерението на печатното издание да печели от разпространяването на подобни снимки.

„Тези кадри, публикувани без каквото и да е предупреждение, са удар по достойнството на жертвите и на техните близки. Публикувани с единствената цел да създадат сензация в навечерието на възпоменанието от безпрецедентния атентат, тези кадри не носят никаква информация от обществен интерес. Предназначени са единствено да създадат болезнена и воайорска атмосфера, която няма нищо общо със свободата на словото”, се казва в позиция, подписана от Ерик Морен, адвокат на Национална федерация за жертвите от атентати и тежки инциденти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!