Искам хората да се фокусират върху това какво правя, а не какво нося. Това каза първата дама на САЩ Мелания Тръмп в последния ден от визитата си Африка, която се осъществи миналия месец.

Първата дама посети Гана, Малави, Кения и Египет.

Тя обаче беше сериозно разкритикувана от модните среди за начина, по който се беше облякла.

Макар причината за нейната визита да не беше ясна, дрехите, които беше подбрала, бяха меко казано ужасни, коментират експертите.

„Тя беше облечена с костюм, а той винаги предизвиква внимание, интерпретации и изпраща послание. ”

Да вземем например шапката й – това е широко разпространен модел шапки, който европейските колониални армии носели в Африка и Азия до края на XIX век. Този тип шапка се счита от мнозина за символ на колониалното потисничество.

Какво можем да кажем за мъжкото й облекло – бяла риза, с черна вратовръзка, широко сако.

Всъщност в облеклото й няма нищо кардинално грешно – просто не беше подходящо за едно подобно събитие, каквото е визитата на първата дама в мюсюлманска държава.

А какво да кажем за нейното „сафари облекло” в Кения. Шлемът й беше направо абсурден. Разбира се, той беше дизайнерски – на Ралф Лорън. А ботушите?

Но може би най-големият проблем беше цветът на дрехите й. Изследванията показват, че животните забелязват много лесно ярките цветове. Затова обикновено на сафари се носят дрехи в бежово, каки и зеленикаво.

Белият шлем и бялата риза на първата дама са абсолютно неподходящи по две причини – бялото бързо ще се изцапа, но и привлича вниманието на дивите животни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!