Живеем в света на технологиите. Снимките превзеха ежедневието ни и нахлуха във всяка част от живота ни. Но има ли момент, когато е редно да оставим телефона на страна? Например, когато посетим Мемориала на загиналите евреи при Холокоста?

Това е гледната точка на израелския сатирик и автор Шахак Шапира, който е създал уебсайт, за да покаже защо такива селфита са толкова неприятни. Използвал  е реални снимки от социалните мрежи Инстаграм, Tinder, Grindr и Facebook. Създал е колажи, за да покаже колко смешни и неуважителни са тези снимки, ако бъдат пренеси във времето на лагерите на смъртта.

„Всеки ден около 10 000 души посещават Мемориала на загиналите евреи в Европа. Много от тях си правят невероятни снимки – скокове, кънки или каране на велосипеди върху 2711 бетонни плочи от 19 000 квадратни метра. Тези плочи символизират надгробни плочи за 6-те милиона евреи, които са били убити и погребани в масови гробове или сивата пепел, в която са били изгорени в лагерите на смъртта”, споделя Шапира.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!