До 3 години затвор скоро ще заплашват всеки, който твърди, че Полша има определена вина за случилото се по време на Холокоста. Това е записано в нов закон, който вече беше приет в долната камара на парламента на страната и който предизвика гнева на Израел, пишат медии в еврейската държава.

„Бихме желали да обърнем внимание, че целта на закона е да предотврати лъжите и лъжливите обвинения срещу полския народ и държавата, както директно се посочва в законопроекта. Затова, ако критиците на проекта надигат глас, загрижени единствено във връзка с истината за Холокоста, то законопроектът не е в разрез с очакванията им. Издирването и документирането на истината, също както преследването и осъждането на лъжата, са действия, насочени към една и съща цел”, се подчертава в изявление на президентската канцелария във Варшава.

Държавният глава Анджей Дуда обяви, че заедно с екипа си ще направи обстоен анализ на законопроекта, преди да го подпише.

Именно в Полша са били изградени някои от основните нацистки концлагери, сред които – „Аушвиц”, „Треблинка” и „Собибор”. Преди войната еврейската общност в страната е била най-голямата в Европа и има хиляди документирани случаи на предателства спрямо евреи, както и за съучастие на местни хора при избиването им, припомня „Ай 24 Нюз”.

Посланикът на Израел в Полша Анна Азари коментира, че новият закон може да доведе до съдебни дела срещу преживели Холокоста хора, които са свидетелствали за участието на поляци във военни престъпления.

Премиерът Бенямин Нетаняху нарече законопроекта „абсурден”: „Историята не трябва да бъде променяна и Холокоста не трябва да се отрича”.

В Тел Авив бяха неприятно изненадани от приемането на текстовете именно на Международния ден за почитане на жертвите на Холокоста. Полският посланик в Израел беше привикан за обяснение.

„Няма да променяме нищо в закона. До гуша ни дойде от обвинения срещу Полша и поляците заради германските престъпления”, заяви Беата Мазурек, говорителка на управляващата партия в Полша „Право и справедливост”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!