След като вчера Цвета Караянчева се извини във своя Facebook профил за  изказването си, че замразяването на заплатите на депутатите в ситуацията на икономическа криза и нарастваща безработица е популизъм, днес депутатът от ПГ ГЕРБ Менда Стоянова в ефира на бТВ каза, че за нея решението си остава популистко.

Тя коментира още, че трябва да се вземе решение каква част от заплатите на депутатите ще бъде дарявана.

„Парламентарната група на ГЕРБ дари 100 000 лева на Министерство на здравеопазването. Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, но не само за дарителската сметка на Министерство на здравеопазването“, разкри Менда Стоянова.

Увеличаващия се брой на безработните у нас се е увеличил много според нея, но тя отдава това и на големия брой българи, пристигнали от чужбина, които са се регистрирали на борсата по заетостта.

По думите и според една от една от най – мрачните прогнози българската икономика ще се свие с 6-7%. Към момента, обаче се говори за свиване от 3%, обясни Менда Стоянова.

„За мярката 60/40 също се говорят небивалици. Само за два дни има регистрирани 230 фирми. Мярката има за цел да подкрепи онези бизнеси, в които са се търсили работници, обучавали са ги“, обясни още Менда Стоянова.

Според председателя на Комисията по бюджет и финанси няма съмнение, че извънредното положение трябва да бъде удължено, тъй като така ще се преодолее здравната криза, а после и икономическата. Менда Стоянова посочи още, че ситуацията в Народното събрание е изключително сложна. „Всички знаем, че сега с това извънредно положение ще имаме проблем с икономиката. Заради това се прави и актуализацията на Бюджет 2020“, обясни тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!