Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Бившият мениджър на кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп, Пол Манафорт, е изправен пред обвинения, свързани с разследване за предполагаема руска намеса в миналогодишната кампания, в опит да наклони вота в полза на Тръмп.

Заповедта е издадена в понеделник сутринта и представлява първото повдигане на обвинения във връзка с евентуалната руска намеса в американските избори. Това съобщава американският в. „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на източник от специалното разследване.

Малко след повдигнатото обвнение Манафорт се е предал на ФБР.

Разследването е ръководено от специалният съветник на Министерството на правосъдието Робърт Мюлер.  Обвинения са повдигнати и на сътрудника на Манафорт Рик Гейтс, но към момента той все още не е предал на властите.

Манафорт, на 68г., е служил на кампанията на Тръмп от юни до август 2016г., преди да подаде оставка на фона на доклади, че е получил милиони незаконни плащания от проруската  политическа партия в Украйна – Партията на регионите, която подкрепя бившия украински лидер Виктор Янукович. Мюлер разследва финансовите и недвижимите имоти на Манафот, както и предварителната му работа за тази политическа група.

Гейтс е дългогодишен бизнес партньор на Манафорт и има връзки с много от същите руски и украински олигарси. Той също така е бил заместник на Манафорт по време на краткият си мандат като председател на кампанията на Тръмп.

От своя страна американският президент отрече всякакви твърдения за тайно споразумение с руснаците. Кремъл също отрича обвиненията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук