Германският канцлер Ангела Меркел подчерта ангажираността на страната си към НАТО, обещавайки да увеличи разходите за отбрана на Германия до целта от 2% на съюза „до началото на 2030-те години“.

„Опазването на НАТО е в наш интерес, повече отколкото по време на Студената война – заяви Меркел, докато се обръщаше към депутатите в германския парламент – В момента Европа не е в състояние да се защити.“

Меркел призова блока да остане заедно. Съобщението на Меркел идва дни преди лидерите от НАТО да се съберат на среща на върха за отбелязване своята 70-годишнина.

По-рано през ноември френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО „преживява мозъчна смърт“, коментар, от който германските лидери се дистанцираха. Меркел заяви, че блокът е „опора за мир и свобода“ през последните 70 години. Подчертавайки променящата се роля на Вашингтон във външната политика, тя каза, че „Съединените щати вече не поемат автоматично отговорност, когато гори около нас“.

Извън директния бюджет на НАТО, държавите-членки на алианса постигнаха споразумение през 2014 г., че всяка от държавите ще увеличи собствените си разходи за отбрана до 2% от съответния брутен вътрешен продукт до 2024 г.

Обетът на Меркел вероятно ще угоди на САЩ. Преди германският лидер да се обърне към Бундестага в сряда, Робърт О’Брайън, съветникът по национална сигурност при президента на САЩ Доналд Тръмп, приветства ангажимента на Германия към НАТО в интервю за германския всекидневник „Билд“.

„Има някои добри новини по отношение на американско-германските отношения, когато става дума за НАТО. Номер едно – фактът, че Германия увеличава финансирането си, а САЩ намаляват финансирането си, така че САЩ и Германия ще финансират НАТО равностойно“, той каза.

Като цяло САЩ осигуряват приблизително 22% от прекия бюджет на НАТО. Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува Германия миналата година, отбелязвайки, че бюджетният принос на Германия е около 1% от БВП, докато този на САЩ беше към 4%.

По това време Тръмп написа в Туитър, че „Съединените щати харчат много повече за НАТО, отколкото всяка друга страна. Това не е честно, нито е приемливо“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!