Канцлерът на Германия Ангела Меркел е готова да направи „болезнени компромиси”, за да бъде постигнато коалиционно споразумение със социалдемократите, което да изведе Германия от политическата безизходица, предаде „Ройтерс”.

„Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това”, заяви Меркел пред репортери преди началото на нов кръг от преговори между социалдемократите и консерваторите, които искат тази седмица да финализират четиригодишната си управленска програма.

И добави:

„Когато погледнем движението на фондовите пазари през последните часове, виждаме, че живеем в бурни времена и това, което се очаква от нас като народни партии е да съставим правителство за благото на хората – такова, което носи стабилност”.

От своя страна лидерът на социалдемократите Мартин Шулц изрази оптимизъм, пристигайки на преговорите.

„Имам сериозни основания да предполагам, че ще приключим днес, надявам се на положителен дух и добър резултат за нашата страна”, каза той.

Социалдемократите и консервативният блок на Меркел – ХДС/ХСС, продължават да преговарят за съставяне на ново правителство, след като не можаха да се споразумеят въпреки удължаването на крайния срок от уикенда.

Мястото на преговорите беше променено и сега те се водят в главния офис на ХДС, след като предния ден бяха в централата на социалдемократите.

Партиите успяха вчера и онзи ден да постигнат съгласие в много области, включително жилищната политика, наемите и цифровизацията, но не можаха да се споразумеят за здравеопазването, трудовия пазар и външната политика.

Ако днес постигнат споразумение, очаква се утре да представят управленската си програма и разпределението на министерските постове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!