Дарин Маджаров

Уча.се е любимият сайт на учениците с видео уроци и упражнения по всички предмети от 1 до 12 клас. Материалите следват напълно официалната училищна програма на Министерството на образованието и науката и са съобразени с ДОИ (държавните образователни изисквания). До момента уроците са изгледани над  30 милиона. Над 450 000 са регистрираните ученици, учители, родители и студенти.

Образователната платформа е основана от Дарин Маджаров. Той е отличен в класацията „30 под 30“ на Forbes Bulgaria за 30 лидери под 30 годишна възраст.

Идеята за проекта се заражда през 2011г. по времето, в което Дарин следва своето висше образование в чужбина.

Първоначално той сам записва  над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология и английски език. След като интересът към Уча.се нараства, Дарин прекъсва докторантурата си и се завръща в България, за да се отдаде изцяло на проекта и да изгради екип, с който да подобрят образованието в България. Желанието му е Уча.се да бъде мястото, на което всеки получава уроците за училище на разбираем и интересен език.

Днес, 6 февруари, УЧА.СЕ отбелязва шестия си рожден ден! По този повод се свързахме с Дарин Маджаров, за да ни разкаже малко повече за това какво го вдъхновява, какво се е променила през тези година и какво подготвя екипът.

Разкажи ни малко повече как стартира проектът и какво се промени за тези 6 години? Колко хора бяхте тогава и колко наброява екипът ви сега?

В началото бях сам, а сега сме над 85 човека. В екипа имаме много опитни учители, аниматори, програмисти, маркетинг специалисти. Огромен екип!

На снимката: Част от екипа на УЧА.СЕ

За тези шест години вече над 450 000 човека са регистрирани в платформата. Образно, за да си го представите, това са 11 пълни стадиона като „Васил Левски”. Това са хора, които са изявили желание да учат. Близо 30 млн. са изгледаните уроци. За това време създадохме общо над 11 000 урока и упражнения. Имаме почти всичко – 97% от целия материал за училище от 1 до 12 клас.

Част от уроците са озвучавани от известни личности сред подрастващите – актьори, певци. Самите те как приемат идеята да са част от проекта и да помагат на децата?

С огромно удоволствие, защото ние каним хора, които наистина имат ценности и вярват, че образованието е важно. И не идват просто да изчетат един текст, а влагат голямо внимание и отношение. Опитваме се да покажем, че образованието е нещо готино и това е силата, която движи хората напред. И всички тези личности, които са им идоли, са успели именно, защото са си развивали определени умения и са учили. 

А каква е обратната връзка, която получавате от учениците?

Те са направо шокирани! Представи си ти се прибираш в къщи и имаш да учиш за атомите по химия. Това не ти е най-любимото нещо на света. Четеш разни учебници, става ти скучно. И си пускаш един видео урок, който започва със „Здравей, аз съм Мария Илиева и сега ще ти разкажа за атомно ядро”. Съвсем различно е усещането.

Много хора в страната вярват в клишето, че българските ученици не учат и не са мотивирани. Какво искаш да им кажеш на тях?

Със сигурност има и такива, които не са мотивирани и не искат да учат. Когато се обобщава винаги се греши! В България има много клишета – журналистите са подкупни, политиците са лоши или цялото образование е зле. Но това не е вярно. Със сигурност има много добри примери! И при нас числата го доказват – 450 000 човека. Това са хора, които са отделили време и желание. И когато започнат да говорят хората такива негативни неща, просто им вадя числата, защото те не лъжат.

Уча.се е номиниран от Министерството на образованието и науката (МОН) и Националната комисия на ЮНЕСКО в България за Световната награда на ЮНЕСКО на името на крал Хамад Бин Иса Ал-Халифа за ефективно използване на информационните и комуникационни технологии в сферата на образованието. Разкажи ни малко повече за номинацията?

Първо аз и част от екипа сме живели в чужбина, там сме учили и работили. И винаги ни е било мечта да се върнем в България и да направим нещо, което да развие тук живота и да бъде на световно ниво. Ние знаем, че българите не са по-лоши от другите. И за това сега тази номинация е гордост и пример за всички българи, че когато човек работи дисциплинирано и се труди здраво, наистина може да постигне всичко и да го направи на световно ниво.

А иначе все още няма конкретна дата, когато ще бъде обявена наградата. Ако спечелим, това ще бъде награда предимно за България. Не толкова за нас персонално. Ние искаме просто да помагаме на хората – да вдъхновим учениците, да спестим пари от частни уроци на родителите,  да помогнем на учителите да предадат урока по-интересно в клас. А въпросната награда се надяваме да вдъхнови и други българи да работят в сферата на образованието.

Образованието за теб е?

Единственото нещо, което гарантира щастлив живот занапред. И сега е така, но с времето все повече ще се засилва – хората ще бъдат смели, когато имат определени умения и са натрупали определено образование. За да бъде щастлив човек, за да има добра работа,  за да постига успехи –  човек трябва да е образован и да трупа умения. Така че, за да обобщя отново – за мен образованието е единственият по-сигурен начин човек да има по-щастлив живот!  

Какво си пожелаваш да се случи през новата житейска година на Учи.се, какви цели си поставяш?

През новата година готвим промени и подобрения в платформата, за да я направим по-модерна и да зарадваме хората, които я ползват. А си пожелавам да запазим тази дисциплина, с която работим ежедневно, защото за да се работи в такъв образователен проект е нужна огромна дисциплина и постоянство!

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук