Ангела Меркел и Еманюел Макрон
На снимката: Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел на в германския град Мезеберг. Двамата лидери ще обсъдят плана за икономическо възстановяване на Европа,  както и  кризата с коронавируса.

Разговорът ще се проведе преди Берлин да поеме ротационното председателство на Европейския съюз.

„В момент, в който Германия се готви за председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 г. тази среща отразява общото желание за тясна координация между Франция и Германия, вследствие на инициативата от 18 май“, заявиха от Елисейския дворец, цитирани от АФП.

Точно на 18-ти май бе предложен план за 500 милиарда евро, които да помогнат на Европа да излезе от кризата след пандемията. Френско-германското предложение предвижда предоставянето на безвъзмездни средства, набрани от европейски заеми, за държави, които се борят за възстановяване. То ще бъде в дневния ред на европейска среща на върха в Брюксел следващия месец и изисква единодушно одобрение от ЕС.

Някои страни – Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, настояват, че помощта трябва да бъде под формата на заеми, а не безвъзмездни помощи, с оглед на трудната ситуация в момента.

Франция и Германия съставляват почти половината от икономиката на еврозоната, а компромис от тяхна страна обикновено води до сделка между 19-те страни-членки на общността, припомня АФП.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!