работодатели

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно, за да обсъди  Пocтaнoвлeниe за уcлoвиятa зa изплaщaнe нa cрeдcтвa зa зaпaзвaнe нa зaeтocттa нa рaбoтници и cлужитeли cлeд пeриoдa нa извънрeднoтo пoлoжeниe и последвалата епидемична обстановка.

Това е първото заседание на тристранния съвет след началото на коронакризата, което ще бъде присъствено. Досега заседанията на социаните партньори – синдикати, работодатели и правителство се провеждаха чрез видеовръзка.

По мярката 60/40 в досегашния й вариант ще може да се кандидатстване до 30 юни, а  от 1 юли до 30 септември, ще действа в нов вариант.

Новите мерки ще бъдат уредени в отделно постановление на Министерския съвет, което днес ще бъде обсъдено със социалните партньори.

Какво предвиждат мерките на правителството от 1 юли?

Специално за работещите в транспорта мярката ще стане 80/20, защото там тя ще се допълва с помощ от 290 лв. за всеки служител, осигурени от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Новият вариант на мярката  ще е отворен за работодатели от всички сектори на икономиката, които докажат спад в приходите от 20%.

Предвижда се да отпадне  условието, според което за изплащане на тази помощ трябва да има издадена заповед на работодателя за спиране на работата или въвеждане на непълно работно време.

Освен това с  тази помощ работодателят ще може да финансира и заплатите на новоназначени хора, които е бил принуден да уволни в периода на кризата.

Предвижда се за новата мярка да могат да кандидатстват и работодатели, които са получавали компенсации по сегашния вариант.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук