Макрон, Меркел
на снимката: Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел

Лидерите на Франция и Германия се съгласиха да се състави общ бюджет за Еврозоната. Новината бе съобщена от германския канцлер Ангела Меркел, която обявяви ключови предложения за реформи в съюза. Това стана след срещата на германскоо-френския Съвет на министрите.

Все още няма подробности за предвидения нов финансов инструмент, защото канцлерът Меркел и президентът Макрон искат да оставят пространство за маневриране в преговорите с останалите държави. До края на годината министрите им ще договорят детайлите, включително как да се попълва този бюджет – от национални източници или от общ за Еврозоната данък.

Бюджетът ще бъде „истински, с годишни приходи и разходи“, заяви френският президент Еманюел Макрон след разговорите с германския лидер, добавяйки, че двамата се надяват реформата да се осъществи до 2021 г., когато започва следващият 7-годишен период на Многогодишната финансова рамка на ЕС. Той поясни, че размерът на бюджета ще бъде обсъден с останалите страни-членки на съюза.

„Как ще бъде финансиран, също ще бъде обсъдено на един по-късен етап и ще бъде решено от всички страни-членки на еврозоната“, уточни Ангела Меркел.

Преди това Макрон предлагаше бюджетът на Еврозоната да бъде в размер на няколкостотин милиарда евро, докато Меркел говореше за доста по-скромен бюджет в размер на десетки милиарди евро.

По време на съвместната пресконференция стана ясно, че са възможни реформи не само в Еврозоната, но и в сферата на миграционната политика. Еманюел Макрон вярва, че Европа се нуждае от обща агенция по въпросите за предоставяне на убежище.

„Нужно е да имаме европейска агенция по въпросите на предоставянето на убежище и считаме, че е необходимо да се хармонизира законодателството в тази област“, каза френският президент.

Той мотивира предложението си с довода, че усилията във връзка с миграционната криза изискват „общ европейски отговор“.

Германия и Франция направиха съвместно изявление, че подкрепят продължаването на диалога с Русия и Украйна за разрешаване на конфликта в Източна Украйна в рамките на нормандския формат.

„Франция и Германия са решили да продължат усилията, съвместно с Украйна и Русия, за да се улесни прилагането на Минското споразумение за стабилизиране на ситуацията в източна Украйна и запазването на териториалната цялост на страната“, се казва в изявлението.

Двеге държави предлагат до изборите за Европейски парламент през 2024 г. да се създаде общ за всички страни от ЕС списък на кандидатите и да се намали броят на членовете в Европейската комисия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!