Германските консерватори и социалдемократи се договориха за коалиционно правителство. Преговорите продължиха цяла нощ. Пробивът в преговорите за нов кабинет се случва четири месеца след парламентарните избори.

Постовете в едно бъдещо правителство също вече са разпределени.

Ангела Меркел ще е канцлер за четвърти път. Външен министър става досегашният лидер на социалдемократите Мартин Шулц, който се отказва от председателския пост в партията си. Финансов министър ще е кметът на Хамбург Олаф Шолц, който е един от най-влиятелните политици на социалдемократите.

Баварският Християнсоциален съюз поема Министерството на вътрешните работи, като новият министър ще е лидерът на партията Хорст Зеехофер.

Християндемократите поемат икономиката, земеделието, здравеопазването, отбраната. Начело на военното министерство остава Урсула фон дер Лайен.

Това, че социалдемократите получават финансовото министерство, е знак и за промяна във финансовата политика не само на Германия, но и на ЕС. Едно от условията на социалдемократите бе да управляват финансите, за да могат да работят по плана на френския президент Еманюел Макрон за нова Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!