самолетоносач
Самолетоносач

Германският канцлер Ангела Меркел в понеделник подкрепи ключови европейски идеи за реформа от нейния предполагаем наследник, включително място на ЕС в Съвета за сигурност на ООН и съвместен европейски самолетоносач. Тя беше попитана за коментар на есе от нейната наследничка, шефът на партията ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, известна сред съмишлениците си още като АКК, която се отклони от много от идеите на ЕС за реформа на френския президент Еманюел Макрон.

АКК, както тя е известна, настоява в статия в събота за стъпки към по-голямо европейско единство, включително по отношение на сигурността, но отхвърли някои от вижданията на Макрон, особено по социалните въпроси.

Меркел, която заяви, че няма да търси ново избиране, когато сегашният ѝ мандат приключи през 2021 г., подкрепи много от основните идеи на АКК. След като се изказа в подкрепа на по-голямото европейско сътрудничество в областта на отбраната, Меркел заяви, че съвместен самолетоносач ще бъде добра идея в бъдеще, дори ако това не е първият приоритет на блока.

Тя каза също, че европейско място в Съвета за сигурност на ООН е „много добра концепция за бъдещето“ и ще помогне „да се съберат европейските гласове“ в световната организация.

В продължение на години Германия провежда кампания за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, наред със страните-победителки от Втората световна война – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

„Фактът, че Франция е скептична по отношение на европейско място в ООН, е добре известен“, добави канцлерът на пресконференция с латвийския премиер Кришянис Каринс.

Отговорът на Карунбауер на последните предложения на Макрон включваше призив за засилване на граничните сили на ЕС, общоевропейски пакт за климата и общ пазар за банкиране. Но тя направи и други предложения, които се отклониха от визията на Париж, като предложи Европейският парламент да седи само в Брюксел и да зачертае второто си място за заседания във френския град Страсбург. АКК също не се съгласи с идеята на Макрон за европейска координация по отношение на минималните заплати, твърдейки, че „европеизацията на социалните услуги и минималната заплата ще бъде погрешна“.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт подчерта на пресконференция в понеделник, че плановете на наследницата и в ХДС за Европа „хармонизират с мислите на канцлера“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук