Ангела Меркел

Ангела Меркел иска по-тясно обвързване със страните от Западните Балкани. Тя подчерта, че Германия ще се застъпи за присъединяването им към ЕС. Има обаче още куп трудности. Например конфликтът между Скопие и София.

Федералната канцлерка Ангела Меркел участва във видеоконференция с държавните и правителствени ръководители на потенциалните кандидатки за членство в ЕС Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия. Канцлерката подчерта, че Германия ще се застъпи за присъединяването на шестте страни в Общността. „Това е важно и от геостратегическа гледна точка“, каза тя в конференцията, инциирана от Федералната република. В тази връзка Меркел намекна за влиянието на Русия и Китай в региона на Западните Балкани без обаче да споменава имената на двете страни.

Има още куп трудности

„По пътя към еврочленството обаче има още куп трудности“, призна Меркел. Например спорът между Сърбия и Косово, избирателната система в Босна и Херцеговина, както и конфликтът около исторически и културни въпроси между Северна Македония и еврочленката България. Тук има нужда от още „много усилия и търпение“, каза Меркел.

Канцлерката изрази съжаление, че в шестте държави процесът по присъединяването към ЕС върви много бавно. Тя отхвърли упрека, че предимно Франция стопирала усилията за присъединяването на кандидатките с най-големи шансове Албания и Северна Македония. И други страни – като Нидерландия – са изразили възражения.

Кой блокира преговорите?

27-те страни членки на ЕС всъщност още в началото на 2020 година се бяха споразумели за започването на присъединителни преговори с двете балкански страни. Все още обаче липсва рамково споразумение за конкретното начало и отделните фази на разговорите. Освен това България блокира от месеци преговорите със Северна Македония и планираната междуправителствена конференция. Правителството в София настоява Скопие първо да признае българските корени на езика, населението и историята си.

Преди това присъединяването на Северна Македония към ЕС и НАТО години наред беше блокирано от Гърция. Причината тогава беше името Македония, както се нарича и един северногръцки регион. Едва когато Скопие се съгласи да промени името на страната на Северна Македония, Гърция се успокои. В годината след това Северна Македония стана 30-ият член на НАТО.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук