Кирил Петков

602 чуждестранни компании са изявили интерес за инвестиции и експорт у нас. Фирмите са изпратили официални писма до Министерството на икономиката, съобщи на брифинг днес министърът на икономиката Кирил Петков. Сред тях е и европейска фирма за производство на електромобили.

Всички тези писма на компании са резултат от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговскоикономическите въпроси на България в цял свят.

„Идеята на състезанието беше да се мотивира, да има конкурентен принцип и най-добрите да бъдат отличени. Броят писма само за 5 седмици, в които състезанията беше проведено, е 602. 602 компании , чужди, по различните пазари из целия свят, са написали писма за инвестиции, за интерес, експортни сделки и за сътрудничество“, съобщи Петков.

Има 129 писма с директни намерения за инвестиции и експорт, 218 писма за интерес и 255 писма за сътрудничество.

Сред желаещите да инвестират в България е и европейски производител на електромобили. Сделката вече е на финален етап, очаква договорът да бъде подписан в събота, като тогава ще бъде обявено и името на фирмата. Инвеститорът ще вложи капитал в размер на 140 милиона евро в България, като той вече е харесал и терен, който се намира извън София.

„Не става дума само за асемблиране на автомобили у нас. Голяма част от добавената стойност в автомобилите ще бъде закупена от български фирми от автомобилния клъстер“, обясни Петков.

Министърът заяви, че не е имало търговско аташе, което да не е представило писма за инвестиционни намерения.

 „Сега, след като имаме толкова много фирми, показали реално желание да дойдат да инвестират в България, следващата стъпка е да ги реализираме и част от тях поне да станат реални инвестиции. ”

Сред проявилите интерес за инвестиция са европейски, азиатки и американски компании. Една от тях се интересува от система за съхранение на електрическа енергия, а друга се занимава с производство на компоненти за космически спътници.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков показа и дипломата си за завършена магистърска степен по бизнес администрация в „Харвард“. Това направи, провокиран от медийни публикации, твърдящи че има нередности около завършеното от него образование.

„Завършил съм в топ 10% на моя клас“, заяви той. Петков благодари и на един своите професори, тъй като е бил един от 45-те човека от „Харвард“ избрани за класа му.

„В „Харвард“ се обучавах две години, това е пълната магистърска програма от 2005 до 2007 г. От 900 човека съм бил в топ 90-те студента на моя випуск“, поясни още той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!