Орбан и Юнкер
На снимката: унгарският премиер Виктор Орбан и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер /дясно/

Германският канцлер Ангела Меркел изрази пълната си подкрепа за шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в разрастващия се спор с унгарския премиер Виктор Орбан.

Унгарското правителство стартира нова антиимиграционна медийна кампания, обвиняваща Юнкер и американския филантроп Джордж Сорос в подкрепа на незаконната миграция.

„Жан-Клод Юнкер има пълната ми солидарност и ще го направим ясно и в преговорите ни с Унгария“, каза Меркел пред журналисти.

Нападенията на Орбан срещу Юнкер и институциите на ЕС предизвикаха призиви неговата партия да бъде изхвърлена от дясноцентристкия блок на ЕНП, който притежава мнозинство в Европейския парламент. По-специално това бе позицията на Манфред Вебер от баварските съюзници на Меркел ХСС. Той е подложен на натиск да действа, тъй като е начело на кампанията на ЕНП за европейските избори през май.

Юнкер вече заяви миналата година, че партията на Орбан няма място в ЕНП.

Правителството на Орбан, което често се сблъсква с ЕС по въпросите на миграцията, редовно е предприемало подобни кампании в миналото, включително „Да спрем Брюксел“ и „Не позволявайте на Сорос да се смее последен“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!