Ангела Меркел, Себастиан Курц
на снимката: канцлерите на Германия и Австрия - Ангела Меркел и Себастиан Курц

Канцлерът на Германия Ангела Меркел поиска „устойчиви решения”, на европейско ниво, за мигрантите. След съвместен брифинг с австрийския си колега Себатиан Курц, Меркел заяви:

„Смятам, че промените трябва да се предприемат заедно. Нуждаем се спешно от промени. Затова имам надежди за срещата на Европейския съвет в края на юни, но също и за действията, предприети от австрийското председателство. Това, което не трябва да правим, по мое мнение, е да хвърлим цялата отговорност на малкото страни, в които пристигат бежанците. Вместо това трябва да намерим решение заедно”.

От своя страна австрийският канцлер каза, че укрепването на външните граници на ЕС ще е сред приоритетите на австрийското председателство, което започва веднага след българското.

„За мен е ясно, че Австрия има за цел да спре вълната от нелегална миграция, бежанския и мигрантския поток в Европа. Винаги сме стояли зад нашата позиция и ще използваме нашето председателство на Съвета на ЕС да работим по надеждно европейско решение. Такова може да бъде постигнато, само ако защитата на нашите външни граници сработва. Ние трябва да решаваме кой да идва в Европа, а не трафикантите на хора. Ще използваме нашето председателство, за да, надяваме се, предприемем стъпки към това”, каза Курц.

Според него Европейската агенция за гранична охрана Фронтекс трябва да се превърне в истинска гранична полиция, за да не се стига до едностранни действия на отделни държави.

Австрийският канцлер заяви, че неговото правителство ще настоява за по-силна защита на външните граници на ЕС, защото това е единственият начин за запазване на Шенгенското пространство.

Германският канцлер Ангела Меркел и австрийският й колега Себастиан Курц присъстваха на икономически форум в Берлин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!