Унгария ще се изправи пред финансови последици, ако не изпълни решението на Европейския съд, относно квотното разпределение на мигранти. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел.

„Всеки, който отхвърля солидарността, трябва да приеме, че това няма остане без последствия. Към момента има само няколко държави, които продължават да отказват да приемат бежанци”,  коментира Меркел.

Върховният съд на ЕС отсъди на 6-и септември, че страните-членки са задължени да приемат мигранти по спорна квотна система главно от Сирия, приютени в Италия и Гърция. По този начин исковете на Словакия и Унгария бяха отхвърлени.

Тогава премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че решението на Съда трябва да бъде взето под внимание, но също така коментира, че то не е причина, заради която Будапеща трябва да промени политиката си спрямо мигрантите.

Програмата от 2015г. за преместване на мигранти, пътуващи през Гърция и Италия в други страни, бе въведена, тъй като миграционната криза от Африка и Близкия изток и достигна своя връх. Програмата предвижда презаселване на 160 хил. кандидати за убежище, от които досега са преместени едва 25 хиляди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук