Меркел
На снимката: германският канцлер Ангела Меркел

Европейският съюз успя да преживее сложен етап от своето развитие, а вярата в бъдещето на общността се възвръща. Това заяви в изказване пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел.

„Година след Брекзит се чувства нов дух на единство на 27-те стани от ЕС. След драматични събития от последните години това за мен е израз на нашето единство“, подчерта тя.

По думите й страните от ЕС трябва да разберат, че проблемите и предизвикателствата пред общността могат да бъдат преодолени единствено с общи усилия.

Ангела Меркел обяви още, че е постигнала споразумение с новоизбрания президент на Франция Емануел Макрон относно задълбочаване на сътрудничеството в Европейския съюз и еврозоната. Тя  допълни, че ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за преодоляването на опасенията, свързани със сигурността, включително заплахите от тероризъм.

След оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз и оттеглянето на САЩ от Парижкия пакт за климата останалите членове на блока трябва да поемат по-голяма отговорност и за „екзистенциалните” предизвикателства, пред които е изправен  света, коментира още германският канцлер.

„Ние сме убедени, че изменението на климата е едно от най-големите предизвикателства пред човечеството – екзистенциално предизвикателство”, обяви тя пред германския парламент.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук