Macron_Merkel
На снимката: френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин няма да изнася оръжие за Саудитска Арабия, докато не бъде изяснено всичко около убийството на журналиста дисидент Джамал Кашоги. Тази позиция беше наречена от френския президент Еманюел Макрон „чиста демагогия“.

„Случаят с журналиста Кашоги е, разбира се, нещо невероятно, казах на саудитския крал вчера в нашия телефонен разговор – каза Меркел на пресконференция с чешкия премиер Андрей Бабиш – Трябва да изясним произхода на това ужасно престъпление и дотогава няма да доставяме оръжия на Саудитска Арабия.“

Позицията доведе до сблъсък с Макрон, който каза пред репортери в словашката столица Братислава в петък, че спирането на продажбите на оръжие за Саудитска Арабия ще бъде „чиста демагогия“. Продажбата на оръжия „няма нищо общо с Кашоги. Не трябва да се смесва всичко“, каза той.

„Ако санкциите станат факт, те ще бъдат европейският отговор, но само след като всички факти излязат наяве“, допълни френският президент.

В петък Меркел също настоя, че Саудитска Арабия трябва да направи всичко, за да реши неотложната хуманитарна ситуация в Йемен, където в момента има милиони гладни хора, „свидетели сме на една от най-големите хуманитарни катастрофи“.

Германия миналия месец одобри износ на оръжие за Саудитска Арабия за 416 млн. евро за 2018 г. В миналото военният износ на Берлин за Саудитска Арабия предимно се състоеше от патрулни катери.

Германия и Саудитска Арабия върнаха на постовете им своите посланици през септември след 10-месечни мразовити отношения след критики от страна на Берлин за това, което Германия определи като намеса на Саудитска Арабия в ливанските вътрешни работи.

Случаят „Кашоги“ отвори сериозен разрив между Рияд и Западна Европа, като Великобритания, Франция и Германия съвместно призоваха Рияд да изясни как е умрял Кашоги в консулството на страната в Истанбул и обяснението да бъде „подкрепена от факти, които да се считат за надеждни“.

След две седмици мълчание саудитските власти признаха в събота, че Кашоги, пишещ за „Вашингтон пост“ журналист и виден критик на могъщия принц Мохамед бин Салман, е бил убит, след като е влязъл в консулството в Истанбул на 2 октомври. Но Рияд е изправен пред нарастващ хор на недоверие към закъснялото си обяснение, че Кашоги е умрял при „скандал“, тъй като световните сили изискват отговори и местоположението на тялото му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук