Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на срещата си с китайския премиер Ли Къцян в Пекин, че търговските преговори между Пекин и Вашингтон вече са засегнали германските компании, съобщи „Спутник“.

Ангела Меркел заяви, че силните принципи на Световната търговска организация и многостранната търговия попадат под интереса на Германия.

Официалните лица също обсъдиха човешките права и върховенството на закона. Меркел изрази надежда, че през следващите месеци ще бъде организиран друг двустранен диалог за правата на човека.

Вашингтон и Пекин са в търговска война от лятото на 2018 г., когато САЩ наложиха мита върху китайския внос за 50 млрд. долара в опит да балансират търговския дефицит. Оттогава двете страни си размениха няколко кръга от реципрочни мита.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският лидер Си Цзинпин се срещнаха в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака, за да обсъдят търговския си раздор и потвърдиха готовността си да постигнат взаимно приемливо споразумение. На 1 август обаче Тръмп обяви въвеждането на 10-процентни мита върху китайския внос, обвинявайки Пекин, че не е спазил обещанието си да купува повече американски селскостопански продукти.

Двете държави се договориха да проведат нов кръг от търговски преговори в началото на октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!