Миналия месец консорциум от астрономи съобщи, че е записал още осем нови радиоимпулса, които могат да дадат отговор какви са мистериозните бързи радиовълни, открити за първи път 2007-а година.

Обектите са открити благодарение на Канадския експеримент за картографиране на интензитета на водорода или CHIME. Този необичайно изглеждащ радиотелескоп, с размерите на футболно игрище, се състои от четири метални мрежести полуцилиндъра, които събират и фокусират входящите радиовълни. CHIME се намира в малко населен планински район на Британска Колумбия, на около 30 мили северно от границата със САЩ.

През 2012 г. радиотелескопът Arecibo в Пуерто Рико засича няколко такива бързи радиоимпулса от дълбокия космос, което в крайна сметка променя ситуацията и вдига леко завесата на мистерията. Няколко години по-късно, същият обект излъчва още импулси, които се повтарят на всеки няколко седмици.

Така учените установяват, че източникът е в неизвестна досега галактика на 3 милиарда светлинни години от нас.

Това феноменално разстояние – 5 трилиона пъти по-голямо от разстоянието до Плутон – предполага, че каквото и да издава сигналите, то притежава огромна енергия. Освен това, фактът, че всички радиоимпулси са с кратка продължителност, означава, че източникът им е доста малък.

Тъй като кратките радиоимпулси продължават само една хилядна част от секундата, всеки обект, който ги произвежда, не може да бъде много по-голям от 300 километра в диаметър. Това предполага, че източникът е значително по-малък от обикновена звезда: може да са компактните останки на звезда, която е изчерпала ядреното си гориво, или вероятно черна дупка, която поглъща нещо или претърпява сблъсък. Разбира се, присъства и възможността за сигнали от извънземни, но това е, както винаги, в края на опашката от хипотези.

Има буквално десетки небесни обекти, които може да причиняват мистериозните кратки радиоимпулси, вариращи от прозаични обекти като течни свръхнови – големи звезди, които се „самоубиват“ в края на живота си – до странни неща като магнетици – звездни трупове в силни магнитни полета. Някои от предложените обяснения са наистина странни. Сред тях и че може да става въпрос за пукнатини в космическото време, известни като космически струни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!