Николас Мадуро, Хуан Гуайдо
на снимката: Хуан Гуайдо, Николас Мадуро

Генералната прокуратура на Венецуела започна разследване срещу лидера на опозицията Хуан Гуайдо, заради опит да продаде региона Есексибо, съобщи РИА „Новости“.

„Трябва да ви информирам за откриването на наказателно разследване, започнато срещу Ванеса Нюман, Мануел Авенданьо и Хуан Гуайдо. Те участват в незаконни преговори зад гърба на страната, които имат за цел да оттеглят историческите претенции на Венецуела върху територията на Есексибо в замяна на политическа подкрепа от Обединеното кралство“, това заяви главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб в „Туитър“.

Става дума за дългогодишните териториални претенции на Каракас по отношение на района Есексибо с площ от около 160 хиляди квадратни километра в басейна на същата река, която заема значителна част от Гвиана. Конфликтът за територията ескалира след смяната на президента в Гвиана – новият държавен глава продължи да се сближава със САЩ. Дейвид Грейнджър пусна Exxon Mobil в страната, след което ръководителят на Венецуела го обвини в съучастие в действия срещу страната му.

Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес заяви в четвъртък, че престъпна организация, ръководена от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, се е опитала да прехвърли региона Есексибо на транснационални компании като Exxon Mobil.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, разговаряйки с хората на Венецуела, показа видео с Ванеса Нюман, която е „посланик“ на Гуайдо във Великобритания, и според Родригес работи за Пентагона, и Мануел Авенданьо, асистент на Гуайдо. От аудиозаписа към видеото става ясно, че те обсъждат прехвърлянето на спорната територия на Гвияна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!