Ангела Меркел, инцидентът
на снимката: Казнцлерът на Германия Ангела Меркел

Заради рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус в Германия, канцлерът Ангела Меркел и кметовете на големите градове решиха да въведат нови мерки. Те включват ограничаване работата на заведенията и използване на армията, съобщи АРД.

Военни експерти ще помагат на учените

Въоръжените сили и институтът „Роберт Кох” да изпращат експерти в огнищата на зараза от коронавирус, решиха Ангела Меркел и кметовете на единадесетте най-големи германски градове. Подкрепата е полезна и необходима, ако за седем дни бъдат регистрирани повече от 35 новозаразени на 100 000 жители.

Ако по-късно тези стойности се повишат до 50 новозаразени, градовете трябва да въведат и по-обширни ограничения. Това включва, например, изискването за носене на маска на публични места, ако там не може да се поддържа необходимата дистанция. Предвидени са също ограничения за работата на заведенията и ограничения за продажба на алкохол, както и допълнителни ограничения за броя на участниците в събития и частни тържества.

„Наясно съм, че мерките, които са необходими сега, причиняват болка –  каза канцлерът след видеоразговора с кметовете – Например забраната за работа на заведенията ще ги засегнат сериозно, а те вече изпитва трудности. А ограничаването на сватби и други тържества засяга дълбоко личния живот на хората, но основният приоритет е, ако е възможно, да не се стига до блокиране на икономическия и социалния живот, както се случи през пролетта.“

Канцлерът призова за дисциплина

Меркел призова по-специално младите хора да приемат сериозно правилата срещу коронавируса и да помислят за онова, което е важно – здравето на собственото семейство или възможностите за обучение, които обаче зависят от силната икономика.

„Всичко ще се върне: купони, излизане, забавления без корона – правила – каза канцлерът – Сега обаче е необходимо да се носят маски, да се спазва дистанция, да се използва приложението „Corona” и да се проветрява редовно.“

Работата на администрацията трябва да бъде реорганизирана така, че да могат да се контролира изпълнението на ограниченията. Ако увеличаването на броя на инфекциите в огнищата не спре до десет дни най-късно, допълнителните ограничения са неизбежни.

По информация на „Дойче веле”, мерките за Берлин влизат в сила от тази нощ. От 00:00 часа на 10 октомври се забранява продажбата на алкохол на територията на Берлин, а ресторантите и баровете трябва да затворят не по-късно от 23:00 часа.

Няколко собственици на барове вече подадоха жалба в градския конституционен съд срещу това разпореждане на местните власти.

Мерките включват също забрана на едно място да се събират повече от 10 човека.

Твърда подкрепа за мерките в Берлин

По време на пресконференция кметът на Берлин Михаел Мюлер подчерта, че разпространението на коронавирус в Германия през пролетта е било спряно единствено благодарение на бързите и радикални мерки за ограничаване на контактите между хората.

Пресконференцията премина на фона на стачката в обществения транспорт в Берлин. Днес в германската столица не работи метрото и не се движат автобусите и трамваите. Вследствие на това градските електрички бяха препълнени. Изданието подчертава, че Мюлер не е отговорил на въпроса, доколко уместни са подобни стачки на обществения транспорт в условията на пандемия.

Берлинската клиника „Шарите” е започнала подготовка за втора вълна на пандемията. Болницата е била принудена да съкрати броя на плановите операции, за да освободи ресурс за очакваните пациенти с COVID-19.

Заради ръста на заразените с коронавирус Берлин е включен в списъка на зоните с повишен риск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!