Мерцедес черен болид
Снимка: Twitter

Отборът на „Мерцедес“ оцвети болида си в черно за началото и целия сезон във Формула 1. Той започва през този уикенд на пистата „Спилберг“ в Австрия.

Шампионите при конструкторите са решили по този начин да подкрепят не само движението срещу расизма, а и срещу всички видове дискриминация.

„Сигурни сме, че отборът ни ще бъде по-силен, ако той бъде отворен към всички хора. Възнамеряваме да съсредоточим усилията ни именно в осъществяването на тази философия“, казват от „Мерцедес”, цитирани от Би Би Си.

Болидът ще носи и надпис „End racism“ върху системата Halo. Логото на инициативата на F1 #WeRaceAsOne ще е на огледалата. Пилотите ще имат и нов дизайн на каските.

От Мерцедес заявиха, че стартират нова програма за увеличаване на разнообразието от етнически групи в екипа още преди края на сезона. Засега само 3% от служителите принадлежат към малцинствена етническа група.

„Искаме да използваме своя глас и нашата глобална платформа, за да говорим за уважение и равенство. Сребърната стрела ще се състезава в черно през целия сезон 2020, за да покажем ангажираността си към по-голямо разнообразие в нашия екип и нашия спорт,заяви шефът на отбора Тото Волф.

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън бе изключително активен в изявите си срещу расизма в последните дни. Той обяви планове за създаване на нова комисия за насърчаване развитието на младежи с различен цвят на кожата в моторния спорт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!