От 1 юли 2020 г. Република Гърция се отваря за международен туризъм от целия свят. Очаква се през това лято страната да бъде посетена от около 7 млн. граждани на други страни. През миналата година Гърция бе посетена от 31 млн. международни туристи. Пандемията от коронавирус налага през тази година международният туризъм в Гърция и гражданите, които ще посетят тази страна да бъдат подложени на по-различен от досегашния контрол, за да се контролира ефективно разпространението на вируса.

Целта на този контрол е да установи възможно най-бързо евентуален преносител на заразата и той да бъде локализиран и поставен под изолация. Инструментът за постигането на тази цел е електронен формуляр, наречен Формуляр за локализиране на пътници или Passenger Locator Form (PLF).

Той трябва да бъде попълнен най-малко 48 часа преди пътниците да влязат в страната, като предоставят подробна информация за тяхната начална отправна точка, продължителността на техен предишен престой в други страни през последните две седмици, както и адреса, на който ще пребивават по време на престоя им в Гърция.

Формулярът е достъпен на https://travel.gov.gr

Попълването на електронния формуляр е задължително условие за влизане в Гърция. Отново обръщаме внимание, че той не е насочен специално към българските граждани, а към всички туристи които ще влязат в от 1 юли до 31 август т.г. Гърция.

Формулярът се попълва електронно единствено на английски език. Попълването му отнема не повече от 5-10 мин.

След успешното попълване на формуляра ще получите на посочения от вас e-mail адрес потвърждение за неговото успешно подаване. В последващ втори мейл ще получите персонален QR код, който трябва да запаметите на телефона си или да го принтирате , за да бъде показван на граничните власти на съответното ГКПП, през което ще влезете в Гърция.

Както и досега остава възможността на случаен принцип на влизане в Гърция през съответния ГКПП да бъдете подложени на тест за коронавирус.

Обобщено, смисълът на формуляра е гръцките здравни и други власти да знаят предварително отправната и крайната точка на Вашето пътуване в Гърция, адреса, на който ще пребивавате, от кого ще бъдете придружавани, за да могат бързо да бъдат проследени контактите Ви при потвърден случай на заразен с коронавирус и да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса.

Процедура за влизане в Гърция през сухопътна граница

При пристигане на съответния ГКПП гражданите, влизащи в Гърция, трябва да представят попълнен Формуляр за локализиране на пътници (PLF).

Извършват се паспортен и митнически контрол като се проверява съответният QR код на всеки пътуващ (на мобилен телефон или на отпечатан формуляр).

В зависимост от техния код, влизащите в страната се насочват от съответните служители или до зоната за проверка (скрийнинг) или им се разрешава да продължат пътуването си до крайното им местоназначение в страната. След влизането им в страната те трябва да останат в самоизолация до излизане на резултатите от тестовете им.

Пътуващите получават от граничните служители инструкции, касаещи необходимите действия в случай, че развият симптоми на респираторна инфекция, като в такъв случай те трябва веднага да се свържат с Националната организация за обществено здраве (EODY). Ако пристигащите планират няколко спирки в Гърция те трябва да декларират това и да съобщят първоначалната си дестинация и маршрута си за пътуване през следващите 7 дни. Мобилните здравни звена на EODY ще работят денонощно на сухопътните контролно-пропускателни пунктове.

До излизане на резултатите от скрининга пристигащите, които са тествани за новия коронавирус SARS-CoV-2, са задължени да се самоизолират на адреса на крайното си местоназначение, както е декларирано във Формуляра (PLF). Данните им се въвеждат в информационната система EODY, която е свързана с регистъра на COVID, за да се улесни проследяването на контактите в случай, че някой е дал положителен резултат при тестването.

Процедура за пристигащи със самолет

След пристигане на съответния терминал пътниците преминават в определена зона на летището, където се намира специализиран персонал за извършване на проверка, проверява се уникалния код за бърза реакция (QR), който всеки пътник показва на екрана на мобилния си телефон или на отпечатана QR форма. След приключване на проверката те се насочват към изхода.

Служителите насочват пътниците, в зависимост от техния QR код, към зоната на проверка или към изхода (зона за получаване на багаж или за паспортен контрол).

До излизане на резултатите от теста за коронавирус, пътниците, тествани за SARS-CoV-2, са длъжни да се самоизолират на адреса на пребиваването си в Гърция, деклариран във Формуляра (PLF).

Процедура за пътници, пристигащи по море

Пристигащите, в зависимост дали слизат от плавателния съд пеш или с автомобил, се насочват към съответните отделни входни пунктове.

Всички пътници се насочват към зоните, където се намира специализираният персонал, извършващ скрининг, проверява се уникалния код за бърза реакция (QR), който всеки пътник показва на екрана на мобилния си телефон или на отпечатана QR форма.

В зависимост от QR кода на пътниците, проверяващият персонал или ги насочва към зоната за скрининг, или им позволява да влязат в страната. До излизане на резултатите от тестовете пътниците, които са тествани за новия коронавирус SARS-CoV-2, са длъжни да се самоизолират на адреса на крайното си местоназначение, както е декларирано във Формуляра им (PLF).

Пътниците трябва да спазват всички необходими превантивни хигиенни мерки (препоръчваме всеки от тях да разполага по време на пътуването си маска и да спазват физическо дистанциране).

УКАЗАНИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ФОРМУЛЯРА ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ НА ПЪТНИЦИ:

Passenger Locator Form (PLF)

  • Формулярът се намира на интернет адрес: gov.gr
  • Формулярът се попълва на английски език;
  • Полетата, обозначени с (Optional) не са задължителни за попълване;

 

Информация, с която трябва да разполагате за попълване на формуляра:

Лична информация: три имена, номер на л.к. или паспорт, номер на мобилен телефон, е-мейл адрес, постоянен адрес по документ

Информация за визитата: адрес на пребиваване в Гърция, лице за връзка при спешни случаи (вкл. три имена, моб. тел., държава и град), спътници при пътуването (вкл. три имена, възраст)

При пътуване с автомобил: регистрационен номер на МПС-то, дата на влизане в Гърция и ГКПП;

При пътуване с влак или автобус: име на превозвача, дата на влизане в Гърция и ГКПП;

При пътуване със самолет: име на авиокомпанията, номер на полета, дата на влизане в Гърция и летище в Гърция;

При пътуване с кораб (ферибот или круизен кораб): име на компанията превозвач, име на кораба, номер на каюта или място, дата на влизане в Гърция и пристанище в Гърция;

След попълването:

  • Веднага след приключване с попълването на формуляра, ще получите е-мейл с потвърждение, че формулярът е подаден успешно;
  • До 48 часа след попълването ще получите втори е-мейл, който ще съдържа уникален (QR) код;
  • Полученият (QR) код трябва да разпечатате на хартия ИЛИ да запазите на електронен носител – мобилен телефон, таблет, лаптоп и т.н.
  • Полученият, уникален за вас, (QR) код ще Ви бъде необходим за представяне пред граничните власти при влизане в Република Гърция.

За по-детайлна информация, прилагаме превод на извадка от закона, с който се въвежда формулярът, както и текста на закона, с който се определя редът на пътуването с лични пътнически моторни превозни средства: тук. 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!