Граница, Сърбия, България

Фишове за над милион и половина лева са връчени на шофьорите на граничните пунктове само в периода от 1 до 23 юни чрез новата Автоматизирана информационна система „Граничен контрол“. Без заплащането им на практика водачите не могат да напуснат страната.

Кампанията е част от действията на МВР за повишаване събираемостта на наложените глоби.

Според коментари от представители на опозицията в парламента с налагането на този вид пречка пред напускащите страната се възпрепятства тяхно основно право – на свободно движение в ЕС. Вътрешното министерство, обаче, категорично отхвърля тези обвинения с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по влизане в сила, и сроковете за доброволно заплащане.

След изтичане на законовите срокове, обаче, глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, сочи справката на МВР.

От миналата седмица порталът на МВР дава информация не само за дължими глоби по актове и фишове по Закона за движение по пътищата, но и за невръчени такива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!