Натура 2000

Спорните промени в Закона за биологичното разнообразие ще обсъдят депутати от Комисията по околна среда в парламента и екоексперти. Новите текстове, с които се готви промяна в управлението на българските зони от европейската мрежа „Натура 2000”, от седмици предизвикват недоволството на екоактивисти.

Какво предизвика реакцията на екозащитниците?

Стигна се до редица протести в София и други големи градове на страната. Силен обществен отпор получи и предложението, направено от лидера на НФСБ Валери Симеонов и негови съпартийци между двете четения на законопроекта, което, според експерти, дава власт на Министерството на околната среда и водите да променя зоните от „Натура 2000”, без да се съобразява с научните данни за това.

Поправките изключват българските учени от процеса на управление на защитените зони, но същевременно ги задължават да предоставят безвъзмездно своите първични данни и експертиза на МОСВ за изготвянето на документи.

Недоволство предизвиква и условието за задължително разработване на териториални планове за управление, което ще доведе до дублиране на дейностите между регионалните екоинспекции и националните и природни паркове. Според природозащитниците с управлението на защитените зони трябва да бъде натоварена най-подходящата структура.

 ГЕРБ няма да подкрепят НФСБ

След сериозния обществен отзвук от ГЕРБ зявиха,че няма да подкрепят идеята  на коалиционния си партньор, а председателят на ресорната комисия в парламента Ивелина Василева обеща да бъде чуто мнението на представителите на научната общност, гражданските и бизнес организации, както и на собствениците на земи в защитените територии.

Текстовете на законопроекта вече бяха одобрени на първо четене в пленарната зала на 5 юни

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук