Лестър
Снимка: wikipedia

От днес британският град Лестър ще бъде подложен на специална карантина, след сериозен ръст на случаите на коронавирус . Това е първи опит във Великобритания  за борба с болестта на регионално, а не на национално ниво.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че се изпращат допълнителни мобилни екипи за тестване на гражданите. Ще бъде отворен и нов стационарен център за взимане на проби. Всички второстепенни магазини, които отвориха преди две седмици, ще бъдат затворени от днес, а училищата ще затворят от четвъртък.

В Лестър не се предвижда и отварянето на пъбовете и ресторантите,  което е планирано за събота за цялата страна.

„Препоръчваме на жителите да останат по домовете си и да не пътуват, освен ако това не е абсолютно наложително“, каза Ханкок.

В последните дни в Лестър беше отчетен скок на броя на положителните проби. На седмична база има по 135 заразени на всеки 100 хиляди души население.

Около 10 процента от всички нови случаи в страната с в Лестър. Властите призоваха всеки, който не се чувства добре, да се подложи на тест.

Въпреки твърдия ход на властите обаче мнозина повдигат въпроса доколко е ефективна системата за тестване и проследяване и как увеличаването на случаите с Covid-19 не е забелязано по-рано.

Въпреки огнището в Лестър се очаква разхлабване на мерките на национално ниво

Във Великобритания още не са отпаднали ограничителните мерки срещу първата вълна на заразата. Очакваше се вчера разхлабване на мерките, тъй като изтече триседмичния период, в който беше обещано преразглеждане на ситуацията.

Премиерът Борис Джонсън обеща днес да представи план за старт на икономиката, като даде да се разбере, че не предвижда нови по-строги мерки на национално ниво.

Специалният режим за Лестър представлява изваждането на града от списъка с местата, на които ще бъде свалена карантината. Общото облекчаване на мерките във Великобритания е предвидено за 4 юли

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!