От няколко месеца родителите на 11-месечния Чарли Гард, който има рядко и смъртноносно генетично заболяване, водят съдебна битка срещу спирането на животоподдържащите му системи. Те искат да подложат сина си на експериментално лечение в САЩ. От лондонската болница, в която е Гард казват, че лечението няма да му помогне. Според лекарите работата на животоподдържащите системи единствено ще удължи неговото страдание.

Заболяването на Чарли Гард, води до прогресивно отслабване на мускулите и мозъчно увреждане. В целия свят са известни са само 16 случая на Синдрома на изчерпване на митохондриална ДНК.

На 3 март юристът на болницата поиска от съда решение да бъдат изключени апаратите, поддържащи Чарли. Обжалването на родителите бе отхвърлено на всяка съдебна инстанция във Великобритания и стигна до Европейския съд за правата на човека. След като спешно разгледа случая, на 27 юни съдът обяви, че е съгласен с британския Върховен съд и позицията на лекарите.

На 30 юни от болницата, в която се грижат за детето, обявиха, че все пак ще удължат работата на животоподдържащите системи за неопределено време, за да може родителите да се сбогуват със сина си.

По това време казусът вече бе известен по света. Родителите на Гард събраха необходимите 1,3 млн. паунда за експерименталното лечение в САЩ чрез онлайн платформа за набиране на средства, където до момента са постъпили над 83 хиляди дарения.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и папа Франциск подкрепиха искането на родителите в социалната мрежа „Туитър”.

Папа Франциск написа, че „защитаването на човешкия живот, особено, когато страда от заболяване, е дълг, който Бог възлага на всички”. Тръмп пък заяви, че „ако можем да помогнем на Чарли Гард, според желанието на нашите британски приятели и папата, с удоволствие ще го сторим”.

След реакцията на папата детската болница „Бамбино Джезу” в Рим, която е собственост на Ватикана, обяви, че е готова да приеме Гард и да го държи на животоподдържащи системи, докато родилите му вземат решение за лечението му. Лондонската болница, която се грижи за Гард отказа предложението. Адвокатът на семейството намекна, че болницата може да бъде обвинена в незаконно задържане и отнемане свободата на бебето.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън пък заяви, че няма как Гард да бъде преместен в болницата във Ватикана заради законови пречки. Според него е „правилно, че решенията продължават да се взимат според експертно медицинско мнение, поддържано от съда, което е в интерес на Чарли”.

Междувременно обаче говорител на Тръмп обяви, че по време на предстоящия форум на Г-20 той ще повдигне въпроса за лечението на Гард пред министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. Вчера тя заяви подкрепата си за решението на лекарите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук