Тереза Мей
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей отправи днес призив към парламентаристите да одобрят сделката за Брекзит, защото иначе съществува заплаха страната никога да не напусне ЕС, предаде АП. Министър-председателят държа реч в Гримсби и се обърна и към партньорите от ЕС с молба да направят „едно последно усилие“, за да постигнат приемлива за британския парламент сделка.

„Великобритания ще бъде изправена пред продължителна несигурност и може никога да не напусне Европейски съюз, ако законодателите идната седмица гласуват срещу сделката за напускане, договорена с Брюксел. Подкрепете я и Обединеното кралство ще напусне ЕС, отхвърлете я и никой не знае какво ще се случи“, каза министър-председателката.

Мей предупреди, че е възможно Обединеното кралство да не напусне ЕС и че единственото сигурно нещо „ще е продължителната несигурност“. по думите й британските преговарящи и колегите им от ЕС трябва да положат още едно усилие за изглаждане на онези проблемни места, които станаха причина британските депутати да отхвърлят споразумението през миналата година.

„Нека направим това, което е нужно, така че законодателите да подкрепят сделката във вторник“, призова Тереза Мей в Гримсби.

Основен проблем се явява „бекстоп“-ът – специалният митнически режим, предназначен да осигури прозрачност на границата между Ирландия и Великобритания, който трябва да има временен характер. Той запазва Северна Ирландия след Брекзит в Митническия съюз и единния пазар на ЕС. Много британски парламентаристи обаче виждат в него накърняване на британския суверенитет и искат гаранции, че той ще бъде наистина временен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!