Тереза Мей
На снимката: британският министър-председател Тереза Мей

Британският министър-председател Тереза Мей подчерта, че правителството й „работи върху подготовката“ за Брекзит без сделка, но се надява, че Лондон все пак ще успее да сключи с Брюксел „добро споразумение“. Излизането на Великобритания от Европейския съюз без договор за по-нататъшно сътрудничество няма да бъде краят на света, заяви тя преди обиколката си в редица африкански държави.

„Вижте какво каза генералният директор на Световната търговска организация Роберту Азеведу. Той заяви, че ситуацията с липсата на сделка няма да е лесна разходка, но това няма да бъде краят на света“, каза Мей.

Така премиерът неглижира опасенията на финансовия министър Филип Хамънд, който предупреди, че правителството прогнозира катастрофален удар по британската икономика и жизнен стандарт в случай на отсъствие на сделка по Брекзит. При такъв сценарий в бюджета на Обединеното кралство щяла да се образува дупка в размер на 80 милиарда паунда.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица. Година по-рано на референдум 52% от британците се обявиха против оставането на страната в Евросъюза.

Преговорите за Брекзит трябва да продължат до ноември 2018 г., след което постигнатата сделка трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и Уестминстър. Самият Брекзит трябва да се състои на 29 март 2019 г., след това ще настъпи преходен период до 31 декември 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!