Корнелия Нинова БСП бюджета

Лидерът на БСП представи в парламента предложенията на левицата за актуализация на бюджета. Корнелия Нинова уточни, че всички предложения са постигнати след срещите им със синдикати, работодатели, НПО-та и служебни министри.

Според БСП 9 са уязвимите групи, които трябва да бъдат подпомогнати – младите семейства, деца и ученици, пенсионери, самоосигуряващите се лица, дейците на културата, здравната система, икономиката, МВР и отбраната и общините.

БСП предлагат плащане на еднократна помощ за второ и трето дете, на осигурени родители в последните 24 месеца в размер на 6500 лева. Това засяга 12 000 семейства.

Предлага се още плащане на еднократна помощ за начало на учебната година за деца от 2 до 4 клас. Размерът, който е предложен е 250 лева и ще засегне 90 000 ученици.

Предложео е и плащане на еднократна помощ за самососигуряващите се в размер на 650 лева, като това ще засегне над 200 000 лица.

Друго предложение е увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година в размер на 650 лева. Сега то е 380 лева.

БСП предлагат конкретно разписване за какво да бъдат разпределени 120 млн. лева, предложени в актуализацията на служебния кабинет

Относно здравеопазването и борбата с COVID-кризата, Нинова каза, че 120 млн. лева, разписани в актуализацията на служебния кабинет, не са разписани за какво ще се използват. БСП допълват – разходи за материали за дезинфекция в училищата и специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични COVID-19-болни.

„Що се отнася до мигрантския натиск, решихме, че трябва да внесем предложение, което да гарантира заплатите на полицаите за ноември и декември, както и средства за действие на миграционния натиск и средства за защитни облекла“, зави Нинова.

БСП предлагат и подпомагане на общините с 54 млн. лева увеличение на трансфера към общините.

„Всички предложения са разумно оценени до стотинка. Смятаме, че приходната част е занижена и предлагаме увеличение, що се отнася до ДДС и акцизи“, подчерта Нинова.

Корнелия Нинова призова другите партии за разум и отговорност, а не предизборно наддаване.

Припомняме, че Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за тази година, предложен от служебния кабинет. По време на дебатите от всички парламентарни групи дадоха заявка, че между първо и второ четене ще направят сериозни предложения за редакции – както на начина на определяне на приходите и разходите, така и на структурирането на харчовете.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!